I januar oppfordret klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft alle kommuner til å finne sitt fineste friluftsområde.

Til nå har 63 av landets 428 kommuner kåret sitt fineste friluftsområde, og selv om vi vet at det mange jobber med kåringene nå vil vi ha flere.

Det er nemlig mange gode grunner til at også din kommune bør bli med i kåringen. – Å kåre kommunens fineste friluftsområde kan bidra til å øke oppmerksomheten om friluftsliv i kommunen. For kommunene betyr dette både friskere og stoltere sambygdinger, sier Johanna Solberg prosjektleder i Friluftslivets år. Nytt er det også at Friluftslivets år har inngått samarbeid med NAF.

Alle de valgte naturområdene vil bli inkludert i NAFs digitale veibok. På sikt er også planen at naturperlene får plass i veibokens trykte utgave. Det forutsetter riktignok at mange nok kommuner stemmer frem sitt favorittområde.

– Jo flere kommuner som stemmer frem sitt vakreste naturområde, jo større er sjansen for at dette blir endel av veiboken 2017, sier Per Roger Lauritzen, veibok-redaktør i NAF.

Boken, som regnes for å være Norge mest komplette reiseguide,  kommer ut hvert tredje år og er landets største publikasjon. – Den trykkes i 600 000 eksemplarer og sendes ut til alle NAF-medlemmer.  Dette er en bok som ligger i de fleste norske biler. Den brukes til å planlegge turer, gjerne de litt impulsive, forklarer Lauritzen.

Med tilgjengelig informasjon om de vakreste norske naturperlene, tror han den berømte dørstokkmila vil bli vesentlig kortere blant mange bilister. – Det er jo veldig bra. Både Friluftslivets år og NAF ønsker at flere nordmenn kommer ut og bruker den flotte naturen vi har.

Redaktøren tror kåringen setter i gang en bevisst rangering av verdi i de enkelte kommunene. – Hva setter vi høyest? Det trenger nok de fleste å bli mer bevisst på av og til. Jeg tror dessuten kåringen kan gi verdifull publisitet til de ulike kommunene, sier Lauritzen.

På sikt håper og tror han at Norges vakreste friluftsområder også vil bli en del av NAFs digitale ruteplanlegger. – Den er bygd slik at du kan plukke ut et sted du skal reise til og deretter velge hvilke opplevelser du ønsker å se underveis, enten det er stavkirker eller barnevennlige parker. Planleggeren gir deretter en grovskisse med forslag til ulike turer dere kan ta, hvor langt det er mellom aktiviteter, hvor mye bompenger du må betale underveis etc., forklarer redaktøren. I snitt har ruteplanleggeren 90 000 besøk i måneden. – Dette er kanskje landets mest populære nettsted for å hente ut Norgesinformasjon akkurat nå, sier Lauritzen. Da sier det vel seg selv at også din kommune bør settes på kartet.

Brukte Facebook

– Vi lagde en hashtag og brukte Facebook og Instagram. Det var veldig enkelt, forteller Ingunn Rokseth, kulturkonsulent i Rissa kommune, som nylig valgte Bakstein i Fevåg, til sitt fineste friluftsområde.

Rissa kommune er kjent for å være en av landets mest flittigste brukere av Facebook. Kommunen har 6600 innbyggere og Facebook-siden har drøyt 4000 likes. Da de tok utfordringen fra klima  – og miljøvernminister, visste de med en gang at de ønsket å skape et engasjement i sosiale medier. – Vi brukte det helt bevisst fordi så mange av våre innbyggere er innom siden vår og det derfor er en utmerket kanal til å nå ut til mange, sier kulturkonsulenten.

Først oppfordret kommunen innbyggerne til å sende inn en epost med bilde av sitt favorittområde og en liten begrunnelse for nominasjonen. – Da fikk vi kun inn i to bidrag. Da vi i stedet lagde en hashtag og ikke lenger krevde at folk sendte inn en begrunnelse sammen med bilde, tok det av, forteller Rokseth.

Til sammen fikk kommunen inn 27 nominasjoner via sosiale medier. Disse ble komprimert til 19 område og lagt ut i et album på kommunenes Facebook-side. Det bildet som fikk flest likes, vant kåringen.

– Det var utrolig interesse med masse likes og deling av bilder, forteller Rokseth. Etter at 2288 stemmet var avlagt, ble det altså Bakstein, ei lita halvøy i grenda Fevåg, som stakk av med seieren og kan smykke seg med tittelen, Rissas vakreste friluftsområde.

– Fevåg har en kultursti som forteller om områdets historie. En av grunneierne er en svært kreativ dame som har laget flere installasjoner langs løypa, med blant annet troll, fuglekasser og havfruer som er støpt opp på svaberg. I tillegg forliste en betonglekteren i sjøen der for 70 år siden. Den er det ikke mulig å rikke på noe vis, den ligger der som en slags spøkelsesbåt, veldig synlig. Det gjør området fint og mystisk, en perle og et eventyr, spesielt for de yngste, sier hun.

Hun forteller om stort engasjement blant kommunenes innbyggere. – Folk er stolte og har oppfordret hverandre til å stemme. Det har skapt engasjement og tydelighet stolthet. I tillegg har den kreative ildsjelen som har gjort så mye i Bakstein, fått velfortjent ros og anerkjennelse. I det helet tatt har kåringen ført mye bra med seg, sier kulturkonsulenten.

På verdens miljødag, 5. Juni, arrangerer kommunen en friluftskonsert i Fevåg.

– Det er viktig å fremheve det fine man har. Det er lett å gå seg litt blind på egne marker.  Både nybyggere og de som har bodd i bygda lenge får nyttige turtips og informasjon.

Hun forsikrer at det slett ikke var så omfattende å arrangere kåringen. – Jeg tror det kan være smart å lage et arrangement ut av det hele, for eksempel arrangere en konsert slik som vi nå gjør. Så lenge man bruker sosiale medier går det meste av seg selv.

Skal din kommune stemme frem sitt fineste friluftsområde? Engasjer deg! Sjekk kommunenes nettsider. Det har helt sikkert lyst til å høre din mening.

Har din kommune kåret sitt fineste friluftsområde – som ikke står på listen?  Send tips til post@friluftslivetsar.no

Kjenner du en kommune som IKKE har kåret eller er i gang med kåringen? Da er det bare å oppfordre!

Kommuner som har kåret sitt fineste friluftsområde:

 1. Askøy, Herdla
 2. Audnedal, Sundet friluftsområde, Ytre Øydnavann
 3. Beiarn, Ramskjel
 4. Birkenes, Tovdalselva
 5. Bærum, Dælivann
 6. Etne, Osnes
 7. Etnedal, Spåtind
 8. Fauske, Badestranda på Lund
 9. Flakstad, Kvalvika
 10. Folldal, Kroktjønna
 11. Forsand, Røssdalen
 12. Gausdal, Dokkvatnet
 13. Gol, Glitre
 14. Gran, Fjorda
 15. Grimstad, Dømmesmoen
 16. Halsa, Betten-Nesset
 17. Hamar, Domkirkeodden
 18. Hamarøy, Glimma
 19. Harstad, Folkeparken
 20. Inderøy, Stornesøra
 21. Lillesand, Kaldvell/Kaldvellkniben
 22. Malvik, Stavsjøen
 23. Meland, Håøya
 24. Melhus, Trehjørningen idrettspark
 25. Meløy, Hornneset
 26. Midsund, Sivertdammen
 27. Moskenes, Hermannsdalstinden
 28. Nesset, Prestneset/Bjørnsonstien
 29. Nord-Aurdal, Stølsvidda
 30. Oppdal, Oppdalsfjellene
 31. Oppegård, Svartskog
 32. Porsgrunn, Fjerdingen
 33. Radøy, Tusenårsstaden
 34. Rauma, Venjesdalen
 35. Rissa, Bakstein i Fevåg
 36. Røst
 37. Saltdal, Storjord
 38. Sande, Bekkestranda/Sando
 39. Selbu, Skarvan og Roltdalen Nasjonalpark og Stråsjøen og Prestøyan naturreservat
 40. Selje, Barmen
 41. Skaun, Grønneset
 42. Stavanger, Turvei Strømvig – Breivig
 43. Steigen, Brennviksanden
 44. Steinkjer, Oftenåsen
 45. Sula, Mausavatnet
 46. Surnadal
 47. Sunndal, Innerdalen
 48. Sund, Ord i spreke spor
 49. Søgne, Barmen
 50. Sør-Aurdal, Vassfaret
 51. Sørfold, Gjerdalsvatne
 52. Trysil, Trysil-Knuts Fjellverden
 53. Tvedestrand, Furuøya
 54. Vang, Eidsbugarden
 55. Vestre Slidre, Strø
 56. Vestvågøy, Eggum
 57. Vindafjord, Romsa
 58. Værøy, Måstad
 59. Vågan, Rørvikstranda
 60. Våler, Blåenga (Hedmark)
 61. Øystre Slidre, Mellane
 62. Ål, Bergsjøområde
 63. Ålesund, Tueneset